Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zákony jsou od toho, aby se obcházely!

Většina krajů se rozhodla, že dá pacientům možnost přijmout v krajských nemocnicích tzv. "dar" a tedy neplatit regulační poplatky. Co jsme to za zemi, že naši zákonodárci vědomě a na očích všem, hledají cestičky, jak obejít zákon?

Přiznávám, byl to pro mě šok. Neuvěřitelná skutečnost, kolik hlasů získala ČSSD v krajích jen díky přihlouplým regulačním poplatkům. Nemohu uvěřit, že cena jednoho kafe (a to ještě levnějšího) může vyvolat tolik vášní. Fakt, že se jedná o naprosto minimální spoluúčast, to je pouze jedna rovina problému. Co se mi však jeví mnohem závažnější v této kauze, je snaha sociálnědemokratických politiků najít cestu, jak obejít zákon. Nedovedu si vůbec představit, že by se takto otevřeně něco podobného dělo ve kterékoliv "civilizované demokratické" zemi. Je to ukázkový návod pro každého občana - když se ti nelíbí litera zákona a nechceš ji plnit, obejdi ji. Když nedokázala ČSSD prosadit změnu zákona v parlamentu, dosáhla svého cíle jinak. Řekla tím sama o sobě voličům, jaká skutečně je. Je dobře, že to alespoň udělala teď a ne až po volbách. Přála bych si, aby si toho voliči všimli. Protože strana, která tímto způsobem dosahuje svých cílů, je pro lidskou společnost stranou velmi nebezpečnou, a to bez ohledu na fakt, že se snaží vše schovat pod "dodržování slibů svým voličům". 

Velice mě znepokojuje, že máme takovou etickou a morální úroveň našich politiků. Znepokojuje mě, že se své počínání ani nesnaží nijak zakrývat a maskovat. Jasně přiznávají bez jediného uzardění, že našli cestu, která zákon obchází a nedá se postihnout. Chlubí se právními expertizami, které to potvrzují. Chtěli za každou cenu dosáhnout svého a dosáhli. Štěstí, že přijetí daru nemůže být povinné. Kdyby to šlo, zřejmě by nám ho všem politici ČSSD nařídili. Až tak urputná se mi jejich snaha jeví.

Někteří tedy dar přijmou a regulační poplatek hradit nemusejí. Jiní dar odmítnou a zaplatí. Ale co ti, kterým se prostě takové obcházení zákona nelíbí? Ti si mohou tak nejvýš trhnout nohou, bohužel! Protože, co není zakázáno, to je dovoleno. A nikdo nemůže někomu přeci bránit, aby nabídl dar. To všechno může znít celkem logicky, kdyby to nemělo jednu vážnou trhlinu - ten dar je totiž z peněz nás všech. Je z peněz daňových poplatníků, není z osobního účtu pana Ratha. Signál, který tímto originálním řešením pan Rath vyslal do celé společnosti, je více než závažný.

Občané se nyní mohou začít ptát, proč jedni mají to privilegium, že jim je nabídnut dar místo placení regulačního poplatku v nemocnici a jiní nemají nic. Proč takový dar nemůže dostat občan na úřadě, když má zaplatit třeba poplatek za vydání nového občanského průkazu? Jistě by se našlo mnohem více druhů nejrůznějších "poplatků" (správních a jiných), které občani musejí hradit, když něco potřebují. Tito občané jsou stejnými daňovými poplatníky se stejnými právy, jako ti, kteří potřebují ošetření v nemocnici. Bohužel, nikdo jim podobný dar nenabídne. Je to vpořádku? V tomto případě jen těžko můžeme hovořit o solidaritě. Takový dar totiž nemá se solidaritou nic společného, ta je naopak skryta v podstatě regulačních poplatků.

Jak je možné, že politikům, kteří by měli mít na zřeteli zejména blaho naší země a našich lidí, je fuk, že se regulační poplatky osvědčily? Jak je možné, že nevidí, kolik nemocnic si z poplatků pořídilo potřebné vybavení nebo kolik peněz bylo takto získáno na léčbu opravdu těch velmi vážně nemocných občanů? Vsázejí na přihlouplý populismus a jsou kvůli němu ochotni veřejně obcházet zákon. Vědí velmi dobře proč - protože to pořád na mnoho našich lidí funguje.

Staré moudré přísloví říká, že každý národ má takovou vládu, jakou si zaslouží. Skutečnost je taková, že naši politici zrkátka dělají jen to, co jim dovolíme, aby dělali. Kdyby byla česká společnost nastavena tak, že by mohlo podobné počínání stát politika funkci, nikoho z nich by ani nenapadlo přijít s nějakou takovou "kulišárnou", jako je darovací smlouva na regulační poplatky. Dělám si naděje, že možná děti našich dětí by mohly mít šanci takovou společnost vybudovat. Jistá si tím ale nejsem. Dvacet let po převratu tu totiž pořád ještě vládne velmi mnoho zvláštních představ o fungování státu a celé společnosti. Dokud bude v Čechách standardem poškrábat sousedovi lak jeho nového luxusního auta místo se zamyslet nad tím, co mohu já sám udělat pro to, abych si takové auto také mohl pořídit, bude tu vítězit populismus a obcházení zákonů. Nejsem pesimista, věřím, že tu žije velmi mnoho lidí, kteří stejně jako já, darovací smlouvu na regulační poplatek s opovržením odmítnou. Že je tu stále dost těch, kteří chování pana Ratha a jeho stranických kolegů odsoudí. Nezbývá nám však než se modlit, aby takových lidí byla většina.

 

 

 

 

Autor: Markéta Pluskalová Dočekalová | pátek 6.2.2009 16:26 | karma článku: 29,30 | přečteno: 1359x
  • Další články autora

Markéta Pluskalová Dočekalová

Dva nováčci určitě přijedou znovu!

Máme spánkový deficit. Jsme plni zážitků a dojmů. Jsme utahaní jako koně a to bez ohledu na to, jestli je nám 40 nebo 18. Taková je zkrátka filmovka, ale stojí to za to!

29.7.2011 v 13:25 | Karma: 5,55 | Přečteno: 1435x | Diskuse| Kultura

Markéta Pluskalová Dočekalová

Pondělí na LFŠ a šok z jednoho filmu....

Naše tříčlenná skupinka začíná lehce podléhat únavě. Nejsme sami, program je natolik zajímavý, že je vlastně i velmi náročný.

27.7.2011 v 10:32 | Karma: 5,31 | Přečteno: 787x | Diskuse| Ostatní

Markéta Pluskalová Dočekalová

Další den na LFŠ v Uherském Hradišti

Kdo by to řekl, že včera byla neděle. Od pátku, co jsme na Letní filmové škole v Uherském Hradišti, ztratili jsme pojem o čase. Důležité je pouze sledovat program, vybírat si z něj a být včas na místě. Než se člověk naděje, je konec dne a čas, naplánovat další. Co tedy naše tříčlenná skupinka v neděli tady na filmovce vlastně zažila?

25.7.2011 v 20:40 | Karma: 6,60 | Přečteno: 815x | Diskuse| Ostatní

Markéta Pluskalová Dočekalová

Filmovka odstartována!

Svátek pro milovníky filmu byl odstartován. 37. ročník Letní filmové školy v Uherském Hradišti má i letos pestrý a vynikající program. Bohužel i letos myslí jen na zdravé. Handicapovaní to tu mají poněkud složité....

24.7.2011 v 8:10 | Karma: 6,13 | Přečteno: 727x | Diskuse| Kultura

Markéta Pluskalová Dočekalová

Nakupte zboží a přijdete o střechu nad hlavou!

Jak je to možné? Podnikáte-li a jste plátcem DPH, pak velmi snadno. V parlamentu právě leží vládní návrh, podle kterého se každý podnikatel (plátce DPH) při každém nákupu zboží či služeb po 1.1 2011 může dostat do pozice ručitele za DPH, kterou z nějakého důvodu prodávající z tohoto prodeje nezaplatí. Vláda zešílela!

22.11.2010 v 15:42 | Karma: 26,32 | Přečteno: 1942x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Maďarský zákon o svrchovanosti dráždí europoslance, mají „vážné obavy“

24. dubna 2024,  aktualizováno  20:25

Nový maďarský zákon o svrchovanosti, který má bránit zásahům zvenčí do národní politiky, v rezoluci...

Ukrajina tajně použila střely dlouhého doletu, nová pomoc vítězství nezaručí

24. dubna 2024  20:19

Ukrajinská armáda už začala používat balistické rakety dlouhého doletu. Tajně jí je poskytly...

VIDEO: Londýnem běhali splašení koně. Zkrvavení vráželi do aut, pět lidí zranili

24. dubna 2024  13:32,  aktualizováno  20:16

Centrem Londýna pobíhalo ve středu pět splašených koní královské kavalerie. Způsobili velký chaos v...

VIDEO: Slovenský pravičák vypustil nad hlavou europoslancům holubici míru

24. dubna 2024  20:09

Krajně pravicový slovenský europoslanec Miroslav Radačovský překvapil přítomné na jednání...

  • Počet článků 22
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4514x
Scenáristka, publicistka a lektorka tvůrčího psaní. Autorka dvoudílné učebnice "Tvůrčí psaní pro každého", provozovatelka webu (a kurzů) pro začínající autory www.scenare.cz. Vystudovala žurnalistiku na FSV UK, čtyři roky žila v Nizozemí a působila jako externí dopisovatel pro oblast Beneluxu. Studovala scenáristiku v USA, byla jednou ze zakladatelek televizního seriálu Ulice a podepsala se pod cca 680 jeho dílů. Momentálně působí jako producentka v producentské firmě. Více na www.scenare.cz