Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Prague Food Festival

Jeden si říká pivní, druhý gastronomický. Řeč je o Českém pivním festivalu a o Prague Food Festivalu. Jeden jsme si užili, z druhého jsme utekli. Aneb jak to dopadne, když organizátoři nejsou připravení.

Minulý týden jsme s manželem navštívili Český pivní festival v Letňanech. Nejsme žádní velcí pivaři, ale byli jsme zvědaví, co taková akce vlastně nabízí. Vstupné nebylo žádné, platilo se pouze za objednané jídlo a nápoje. Všude bylo spousta prostoru, takže ani rodiče s kočárky, ani invalidé neměli vážnější problém. Vstupy do stanů sice nebyly bezbariérové, ale po cestách se dalo chodit i jezdit volně a s trochou pomoci by se vozíčkář do stanů dostal. Kapacita míst byla dostatečná, o doprovodný program bylo také poměrně dobře postaráno. Sice bylo nádherné počasí, ale kdyby bývalo začalo pršet, nic by se nestalo. Kvalitní stany by to zvládly a bylo jasné, že tahle akce se nenechá jen tak něčím zaskočit.

Dnes jsme navštívili Prague Food Festival a byli jsme hodně zklamaní. Pravda, počasí akci nepřálo a déšť na náladě nepřidal. Nemuselo to ale být tak nepříjemné, kdyby organizátoři byli na špatné počasí připraveni. Použité stany jsou ty nejlevnější a chrání jen proti slunci. Střechy nejsou schopné unést více vody a tak bylo zcela běžné, že jednou za čas někoho pokropila pořádná sprška. To když to střecha už nevydržela a voda nečekaně našla cestu na zem. Organizátoři sice velmi nepříjemně a arogantně návštěvníkům sdělují, že jestli se jim to nelíbí, nemají chodit na „outdoorové“ akce, ale to není ani omluva, ani argument. Na jedné straně nejlepší šéfkuchaři nabízejí ty nejúžasnější delikatesy (a jídlo opravdu bylo vynikající), na druhé straně je návštěvník pojídá jako nějaký chudák v bufetu na „stojáka“, tedy v bufetu poslední kategorie a ještě mu při tom teče za krk. To opravdu neladí dohromady.  Krásné, lahodné jídlo vyžaduje také určitou kulturu konzumace. Nejprve si však vystojíte dlouhou frontu na zvolené jídlo, pak horko těžko hledáte volné místo u nějakého stolku. Nakonec svou delikatesu pojídáte někde v ústraní, kde jste našli místo a kde do vás každou chvíli někdo strká, protože davy neustále proudí kolem vás tam i zpět. Takto si svátek gastronomie opravdu nepředstavuji.

Vybraná lokalita v okolí Karlova mostu a na nábřeží, je krásná. O tom opravdu není pochyb. Nedovedu však pochopit, jak mohli organizátoři navrhnout trasu takovým šíleným způsobem. Na mnoha místech jsou velmi úzké cesty (1m maximálně) a lidé jimi proudí ve všech směrech. Kočárek nebo invalida je na tom velmi špatně a my jsme průchod do další části vzdali, protože protlačit se davem bylo o nervy. Kdyby bývalo bylo pěkné počasí a přišlo více lidí, vůbec si to neumím představit. Troufám si tvrdit, že by akce byla životu nebezpečná a k ušlapání by moc nechybělo. Docela by mě zajímalo, jestli platí pro pořádání veřejných akcí nějaké bezpečnostní předpisy a jaké. Jen pro zajímavost – před vchodem do oploceného areálu parkovala sanitka. Kdyby se ale něco stalo návštěvníkovi v těch částech, které jsou zúžené nebo hůř přístupné, sanitní vůz by se k němu nedostal vůbec a lékař by se musel prodírat pořádným davem. Stačilo přitom tak málo. Trasu lépe promyslet, dohlédnout na to, aby nedocházelo na určitých místech k tak velkému zúžení přístupových cest a hlavně, stanovit také směr prohlídky a degustace. Tak by bylo zajištěno, že by davy neproudily vzájemně proti sobě a menší prostor by se tak dal lépe zvládnout.

Nápad pořádat Prague Food Festival na nějakém hezkém místě v Praze, je skvělý. Zasloužil by si ale mnohem lepší organizaci. Momentální stav dobrému nápadu škodí. Jídlo přitom bylo opravdu velmi lahodné, pokud jste tedy dokázali vystát půlhodinovou frontu u stánků. Za pochvalu stojí možnost omýt si u mobilních vodovodů ruce i příbor. Stejně tak umělohmotný příbor byl poměrně kvalitní a díky stříbrné barvě nepůsobil neesteticky.

Pozorně jsem sledovala dění kolem sebe a lidí, kteří z akce utíkali, bylo opravdu hodně. Dokonce ani nevypotřebovali své grandy, tedy platidla, která byla součástí vstupenky (10 grandů ke každé vstupence) a nabízeli je k prodeji právě příchozím návštěvníkům. Ti, co čerstvě přicházeli, ještě totiž netušili, co je čeká a třásli se na to, jak ochutnají všechno možné.  A protože na grandy se u budek s označením „banka“ stály dlouhé fronty, příchozí nadšeně nabídnuté grandy kupovali. Zmíněných 10 grandů vám totiž dlouho nevystačí, pokud opravdu chcete něco pořádně ochutnat. V takovém případě je vhodné počítat s útratou 800 až 1000Kč na osobu. Jedna slušnější ochutnávka totiž stojí kolem 5 – 6 grandů. Jakmile vyčerpáte ty, které jsou součástí vstupenky, můžete si samozřejmě zakoupit další, a to po deseti kusech za 250Kč (tedy grand za 25Kč).

Pivaři s manželem nejsme, gurmáni ano. Přesto jsme si Český pivní festival užili mnohem lépe. Nikdo do nás neustále nestrkal, nikdo nám nerušil požitek z ochutnávek. Organizátoři argumentují tím, že vstupné je pouhých 100Kč a tudíž nač si vlastně návštěvníci stěžují? Vzhledem k tomu, že za jídlo i pití se u stánků platí, nemuselo by být vstupné žádné – tak jako na pivním festivalu. Ale budiž, chápu, že pronájem lokality v centru něco stojí. Pak bych ale uvítala vyšší vstupné a na oplátku i vyšší komfort a bezpečnost pro účastníky. Je přeci známé, kolik lidí se akce zúčastnilo před dvěma lety a kolik v loňském roce na Žofíně. Není to první akce tohoto druhu. Organizátoři si mohli velmi snadno udělat odhad letošní účasti a zaměřit se na to, jestli zvolená lokalita a přístupové cesty to množství lidí pojmou. Na tom přeci není nic složitého a dá se to dopředu ošetřit. Zřejmě na to ale nikdo nemyslel.

Pokud se tedy v neděli na PFF vypravíte, připravte se na dlouhé fronty a málo místa. Kočárky a děti raději neberte s sebou. Chodíte-li o berlích, pak se připravte na těžkosti, a pokud jste vozíčkář, raději zůstaňte doma. S námi se tu nepočítá. Vydržíte-li všechny zmíněné mínusy, můžete ochutnat skvělá jídla. Otázka je, jestli to za těchto podmínek stojí za to….

Autor: Markéta Pluskalová Dočekalová | neděle 31.5.2009 0:07 | karma článku: 9,09 | přečteno: 1266x
  • Další články autora

Markéta Pluskalová Dočekalová

Dva nováčci určitě přijedou znovu!

Máme spánkový deficit. Jsme plni zážitků a dojmů. Jsme utahaní jako koně a to bez ohledu na to, jestli je nám 40 nebo 18. Taková je zkrátka filmovka, ale stojí to za to!

29.7.2011 v 13:25 | Karma: 5,55 | Přečteno: 1435x | Diskuse| Kultura

Markéta Pluskalová Dočekalová

Pondělí na LFŠ a šok z jednoho filmu....

Naše tříčlenná skupinka začíná lehce podléhat únavě. Nejsme sami, program je natolik zajímavý, že je vlastně i velmi náročný.

27.7.2011 v 10:32 | Karma: 5,31 | Přečteno: 787x | Diskuse| Ostatní

Markéta Pluskalová Dočekalová

Další den na LFŠ v Uherském Hradišti

Kdo by to řekl, že včera byla neděle. Od pátku, co jsme na Letní filmové škole v Uherském Hradišti, ztratili jsme pojem o čase. Důležité je pouze sledovat program, vybírat si z něj a být včas na místě. Než se člověk naděje, je konec dne a čas, naplánovat další. Co tedy naše tříčlenná skupinka v neděli tady na filmovce vlastně zažila?

25.7.2011 v 20:40 | Karma: 6,60 | Přečteno: 815x | Diskuse| Ostatní

Markéta Pluskalová Dočekalová

Filmovka odstartována!

Svátek pro milovníky filmu byl odstartován. 37. ročník Letní filmové školy v Uherském Hradišti má i letos pestrý a vynikající program. Bohužel i letos myslí jen na zdravé. Handicapovaní to tu mají poněkud složité....

24.7.2011 v 8:10 | Karma: 6,13 | Přečteno: 727x | Diskuse| Kultura

Markéta Pluskalová Dočekalová

Nakupte zboží a přijdete o střechu nad hlavou!

Jak je to možné? Podnikáte-li a jste plátcem DPH, pak velmi snadno. V parlamentu právě leží vládní návrh, podle kterého se každý podnikatel (plátce DPH) při každém nákupu zboží či služeb po 1.1 2011 může dostat do pozice ručitele za DPH, kterou z nějakého důvodu prodávající z tohoto prodeje nezaplatí. Vláda zešílela!

22.11.2010 v 15:42 | Karma: 26,32 | Přečteno: 1942x | Diskuse| Politika

Markéta Pluskalová Dočekalová

Pravda o tom, jak dostanou učitelé....

Myslíte, že v titulku chybí slova "přidáno na platech"? Mýlíte se. Správně by tam spíš mělo stát "nabančeno". A nebo by se možná hodilo článek nazvat "Jak kopnout schopné učitele do zadku!" To je totiž to, co se v letošním školním roce stane.

11.9.2010 v 13:04 | Karma: 41,83 | Přečteno: 13542x | Diskuse| Ostatní

Markéta Pluskalová Dočekalová

Kdo šetří, má ve finále lepší péči!

Naštvalo by vás, kdyby vám lékař předepsal antibiotika jen na tři dni a další až po opětovné kontrole? Kdyby se léky odpočítávaly po pilulkách a nikdy jste nedostali celou krabičku? A co kdyby bylo přesně stanoveno, že k snídani v nemocnici můžete dostat jen dva kusy pečiva a ani o kousek víc? Možná to zní drsně, ale právě díky takovým úsporám má Nizozemí špičkovou zdravotní péči.

10.9.2010 v 1:19 | Karma: 18,19 | Přečteno: 1375x | Diskuse| Ostatní

Markéta Pluskalová Dočekalová

Nekomerční zdravotní připojištění do solidárního systému patří

Běžné pojišťovny odmítají pojistit invalidní občany a lidi starší 65 let, protože jde o komerční subjekty, jejichž cílem je na pojistkách vydělávat. Takové pojištění je však možné nabízet i ve formě nekomerční, což dokazují právě zkušenosti ze zahraničí.

7.9.2010 v 11:50 | Karma: 8,75 | Přečteno: 1411x | Diskuse| Ostatní

Markéta Pluskalová Dočekalová

Pane ministře, zamyslete se, prosím....

Otevřený dopis ministru zdravotnictví ČR. Všichni obyvatelé ČR mají možnost se připojistit pro případ hospitalizace, ovšem s výjimkou dvou skupin - invalidních důchodců a občanů starších 65 let. Ty většinou žádná komerční pojišťovna nepojistí. Bohužel právě tyto dvě skupiny obyvatel bývají nejčastěji hospitalizované.

6.9.2010 v 10:35 | Karma: 46,88 | Přečteno: 25263x | Diskuse| Ostatní

Markéta Pluskalová Dočekalová

Hnus jménem Barrandov a televize

Druhý den na Letní filmové škole v Uherském hradišti byl pro mne ve znamení tvrdé konfrontace. Z úst pedagogů FAMU zaznívaly názory, ze kterých mrazilo. Přesto mě tyto velké osobnosti do značné míry uchvátily!

27.7.2009 v 20:00 | Karma: 22,09 | Přečteno: 3578x | Diskuse| Kultura

Markéta Pluskalová Dočekalová

Všechno je jinak!

V noci ze soboty na neděli (25. -26.7 2009) jsem na svém blogu publikovala text o právě probíhající Letní filmové škole v Uherském Hradišti. I když jsem akci hodnotila velmi pozitivně, vytkla jsem jí několik nedostatků. Neuvěříte, co se dělo potom!

27.7.2009 v 18:22 | Karma: 10,87 | Přečteno: 1404x | Diskuse| Kultura

Markéta Pluskalová Dočekalová

Filmovka zahájena!

Skvělý program. Pokulhávající organizace. Příjemná atmosféra. Mladá generace. Život do pozdních nočních hodin. Pětatřicetiletá tradice. Téměř sedm milionu dluhů. I tak bychom mohli charakterizovat Letní filmovou školu v Uherském Hradišti, která byla dnes oficiálně zahájena.

26.7.2009 v 3:15 | Karma: 13,45 | Přečteno: 1833x | Diskuse| Kultura

Markéta Pluskalová Dočekalová

Chci vědět, komu adresovat své stížnosti!

Právě proto je mé rozhodnutí jednoznačné – k volbám do Evropského parlamentu rozhodně půjdu.

5.6.2009 v 14:05 | Karma: 14,23 | Přečteno: 1367x | Diskuse| Politika

Markéta Pluskalová Dočekalová

Životu nebezpečné představení

Nedivím se, že mladí lidé vysedávají doma u počítačů a nechtějí chodit do divadla. Divadelní představení pro školy, které jsem zhlédla v teplickém Krušnohorském divadle, by mělo mít přívlastek "dětem nebezpečné". Pravděpodobnost, že po jeho shlédnutí do divadla již nikdy nevrkočí, je obrovská...

28.5.2009 v 23:05 | Karma: 14,28 | Přečteno: 1633x | Diskuse| Kultura

Markéta Pluskalová Dočekalová

Proč by se nejchudší měli mít lépe?

Odpověď je snadná: Aby se ti ostatní mohli mít skvěle.

27.5.2009 v 16:53 | Karma: 26,71 | Přečteno: 2232x | Diskuse| Ekonomika

Markéta Pluskalová Dočekalová

Dejte už Paroubkovi konečně pokoj!

Jiří Paroubek na svém blogu pláče nad tím, jak mu média nedají pokoj. I mne by velmi potěšilo, kdyby mu ho už konečně dala a zapomněla, že nějaký Paroubek vůbec existuje. Je to jediný způsob, jak ho skutečně dostat na lopatky.

24.5.2009 v 20:00 | Karma: 32,51 | Přečteno: 2699x | Diskuse| Média

Markéta Pluskalová Dočekalová

Jak to rád pan Rath?!

Nejsem právník, ale žasnu nad tím, jak si pan Rath poradil s poplatky v krajských nemocnicích. Dle mého názoru bravurně obchází zákon. Dnes tomu všemu nasadil korunu - prý vymění ředitele zdravotních pojišťoven, kteří budou pokutovat nemocnice za nevybírání poplatků. Tomu tedy říkám odvaha! Kdy pana Ratha konečně někdo zažaluje?!

25.2.2009 v 17:33 | Karma: 48,17 | Přečteno: 16464x | Politika

Markéta Pluskalová Dočekalová

Nikdo nám nic nedá. Měl by zvítězit zdravý rozum!

Pro mnoho lidí je „bližší košile než kabát“ a vlastní pohodlí upřednostní před zdravým rozumem. Teď, v době hospodářské krize a blížící se recese, je tato skutečnost mnohem nebezpečnější, než kdy jindy. Budeme náchylnější k uvěření slibům, že nám „někdo něco jen tak dá“.

7.2.2009 v 23:25 | Karma: 32,58 | Přečteno: 1916x | Diskuse| Politika

Markéta Pluskalová Dočekalová

Zakažte blogery, pisálky i kurzy tvůrčího psaní!

Každý bloger si o sobě prý hned myslí, že je spisovatel! Vyučující tvůrčího psaní jsou šarlatáni a bylo by nejlepší zbavit je svéprávnosti a kurzy zakázat. Bláhové pisálky, kteří si myslí, že jednou vydají román, nejlépe izolovat od světa.

7.2.2009 v 12:55 | Karma: 40,05 | Přečteno: 14678x | Diskuse| Kultura

Markéta Pluskalová Dočekalová

Podpora českého filmu?

Které filmy by měl stát podporovat a dotovat? Podle jakých měřítek a kdo by o tom měl rozhodovat? Aneb také vás někdy štve, na co všechno stát přispěl?

6.2.2009 v 17:04 | Karma: 13,99 | Přečteno: 1595x | Diskuse| Kultura
  • Počet článků 22
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4514x
Scenáristka, publicistka a lektorka tvůrčího psaní. Autorka dvoudílné učebnice "Tvůrčí psaní pro každého", provozovatelka webu (a kurzů) pro začínající autory www.scenare.cz. Vystudovala žurnalistiku na FSV UK, čtyři roky žila v Nizozemí a působila jako externí dopisovatel pro oblast Beneluxu. Studovala scenáristiku v USA, byla jednou ze zakladatelek televizního seriálu Ulice a podepsala se pod cca 680 jeho dílů. Momentálně působí jako producentka v producentské firmě. Více na www.scenare.cz