Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hnus jménem Barrandov a televize

Druhý den na Letní filmové škole v Uherském hradišti byl pro mne ve znamení tvrdé konfrontace. Z úst pedagogů FAMU zaznívaly názory, ze kterých mrazilo. Přesto mě tyto velké osobnosti do značné míry uchvátily!

MD

Každý den zasedám ráno k programu LFŠ, abych se rozhodla, co navštívím. Nemyslete si, že je to záležitost jednoduchá. Procházím nabídku bod po bodu a poctivě vybírám. Často se rozhoduji velmi těžce, co zvolím, protože chuť by byla vidět hned více představení najednou. Je třeba také počítat s přesuny z místa na místo a zvažovat, jestli člověk stihne být na projekci alespoň 15 minut před zahájením, protože jinak už nemusíte dostat místo. A tak si každé ráno udělám plán a také nějakou tu rezervu pro situace, kdy nepřijdu dostatečně včas, abych ještě našla místo. V neděli jsem měla svůj plán také. Začínala jsem návštěvou cyklu Mini – FAMU, kde měl ten den přednášet náš přední dokumentarista, režisér a vedoucí Katedry dokumentaristiky pražské FAMU, pan Karel Vachek. Po návštěvě této přednášky jsem celý svůj program „překopala“.  Nejen že jsem nestihla plánovaný japonský film „Kikudžiro“, protože program pana Vachka neměl původně plánovaných 90 minut, ale rovnou 150 minut, ale také jsem se rozhodla nejít na belgický film „Toto hrdina“, protože jsem dala přednost opět přednášce – totiž „Lekci filmu podle Karla Vachka“. Ale vezmu to pěkně od začátku.

Po návštěvě přednášky o animaci jsem byla velmi zvědavá, jak pojme svůj program pan Vachek. Jedna z jeho prvních vět byla: „Je vás tu, pokud dobře počítám, třiatřicet. Já zásadně nepřednáším pro víc jak pět lidí. Takže přednášku dělat nebudu. Budeme si promítat.“ V první chvíli jsem byla zklamaná. Těšila jsem se na slíbenou přednášku na téma dokumentární tvorby a hned takový začátek. Naštěstí se ale pan Vachek neudržel a přeci jen mluvil a ne málo. Pro někoho, kdo profesně působí jako dramaturg a scenárista v oblasti televizní tvorby to ale nebylo „povídání“ zrovna lehce stravitelné.

 „Většina filmů jsou naprosté sračky. Těch tady na tom festivalu uvidíte spousty. Ale těch, co opravdu stojí za zhlédnutí, těch je minimum!“ Řekl vzápětí a dodal: „Víte, proč existuje Barrandov? Já jsem na to přišel. Aby ty kamery byly promazané a připravené pro chvíli, kdy přijde někdo, kdo to opravdu umí a bude chtít začít točit! Barrandov a televize, to je jen taková šmíra a hnus!“ Zatrnulo mi.

Má samozřejmě pravdu v tom, že vzniká spousta špatných českých filmů a že program televizí je často k „nekoukání“. Přesto jsem se cítila dost hrozně, když jsem si uvědomila, že i já jsem ten hnus. Ano, podílím se na tom tzv. „šoubyznysu“, věnuji se tvorbě televizních seriálů, které panu Vachkovi tak moc leží v žaludku. A dokonce s ním i souhlasím, že většina těchto seriálů nejsou žádná umělecká díla. Ony si to totiž ani nekladou za cíl, protože televize je v prvé řadě „byznys“ a jediné, co rozhoduje, je sledovanost. Umělecká hodnota těchto dílek chybí i proto, že vznikají za velmi časově i finančně náročných podmínek a televizní seriálový scenárista si nemůže „hrát“ se svým scénářem roky. U seriálu Ulice se například pracovalo v tempu jeden díl seriálu denně. To se při nejlepší vůli (a že tam opravdu jsou šikovní scenáristé), nedají tvořit perly.

V první chvíli jsem si tedy říkala, že bych se možná měla schovat pod lavici a nevylézat. Pak jsem ale naslouchala dál a začala jsem chápat, jak obrovská osobnost přede mnou vlastně stojí. Myslím, že pana Vachka bychom neměli titulovat ani jako režiséra, ani jako dokumentaristu (což ostatně ani prý nemá rád), ani jako vedoucího katedry. Je to v prvé řadě velký filozof. A přes tuto optiku se dívá i na celou filmovou tvorbu. I když mnohé jeho věty mne ťaly až do morku kostí, daly by se tesat do kamene. Mluvil tak zajímavě, že stálo za to zrušit zbytek plánovaného programu a jít odpoledne i na jeho lekci filmu.

Podepsala bych se pod většinu toho, co říkal. Nevím však, jak to udělat, aby mohl člověk tvořit tak, jak o tom pan Vachek mluví. Přála bych mu, aby viděl, kolik absolventů FAMU končilo například u nás u seriálu Ulice. Práci u filmu nenašli a z něčeho potřebovali žít. A tak se (stejně jako já a mnozí další) „zaprodali“ tomu hnusu jménem televize nebo Barrandov. Mnozí dokonce i s velkými obtížemi, protože FAMU je od začátku studia vede k pohrdání televizí. Co potom takový člověk prožívá, když jde žádat o práci u televize, to si jen těžko může kdo představit. Vždycky jsem věděla, že i když se FAMU vlastně jmenuje „Filmová a Televizní fakulta“, televize je tu až na tom nejposlednějším místě. Pan Vachek mě utvrdil v tom, že nenávist k tomuto médiu je tu opravdu velká. Prezentoval to otevřeně a bez skrupulí. Vážím si ho a jeho práci obdivuji i ctím. Chtěla bych ale od něj slyšet recept na umělcovu existenci v tomto světě. Jak to udělat, aby mohl tvořit a nemusel se přitom na nikoho vázat. Jak to udělat v době, kdy alfou a omegou je producent, který na projekt peníze dá, či nedá? Opravdu nevím.

Za mnou v lavici seděl děkan FAMU. Nedalo mi to, abych se ho nezeptala, jestli to přeci jen není příliš, když fakulta až tak moc pohrdá televizí a vlastně odstřihává své studenty od reálného života, který je čeká. Rozumím tomu, že během pětiletého studia by si měli studenti vše vyzkoušet, měli by se hledat a měli by experimentovat. Ano! Kdy jindy, by to měli dělat, když ne během studia?! Až přijdou do praxe, na experimenty žádný producent zvědavý nebude. Bude po nich chtít jistotu, která mu vydělá peníze. Proto si myslím, že určitý pozitivní vztah k televizi a k Barrandovu by měl na této fakultě být přítomen. A studenti by se měli seznámit s tím, jak to na těchto proklínaných místech chodí. Pan děkan mě ubezpečil, že fakulta zahájila spolupráci s televizí Nova a jejich studenti tam chodí na stáže, například k seriálu Come back. To jsou výborné zprávy a já doufám, že to nebude první a poslední počin. A pokud to časem povede k tomu, aby na FAMU nepanovalo takové pohrdání k lidem, kteří v televizích pracují, bylo by to fajn. Pomohlo by to totiž v prvé řadě samotným absolventům FAMU, a to ve chvíli, kdy budou životem přinuceni na dveře televize zaklepat.

Díky panu Vachkovi jsem prožila opravdu hodnotný den. Poslouchat ho bylo naplňující a velmi poučné. Můj vnitřní „umělecký“ boj to však nevyřešilo. Ba naopak, ještě více ho otevřelo. Jak má scenárista, nebo filmař točit hodnotné filmy, když je nikdo nechce financovat? Jak má přesvědčit producenty, aby do něčeho takového dali své peníze? A jak má říci „ne“ nabídce, která sice nebude zrovna „film od Bergmana“, ale poplatí nutné účty? Při vší pokoře, to opravdu nevím.

A závěrem snad jen ještě jednu myšlenku. Proč vlastně vznikl film? Pro koho? Vznikl pro pár lidí, co pochopí hodnotu, nebo pro pobavení většiny? A kolik z těch tisíců návštěvníků letošní Letní filmové školy v Uherském Hradišti si asi myslí, že spousta filmů zde promítaných je sra..a?“ Troufám si tvrdit, že minimum. To by sem totiž nepřijeli. A to je právě ten odvěký problém. Ani já ho tu však nevyřeším…

Autor: Markéta Pluskalová Dočekalová | pondělí 27.7.2009 20:00 | karma článku: 22,09 | přečteno: 3578x
  • Další články autora

Markéta Pluskalová Dočekalová

Dva nováčci určitě přijedou znovu!

Máme spánkový deficit. Jsme plni zážitků a dojmů. Jsme utahaní jako koně a to bez ohledu na to, jestli je nám 40 nebo 18. Taková je zkrátka filmovka, ale stojí to za to!

29.7.2011 v 13:25 | Karma: 5,55 | Přečteno: 1435x | Diskuse| Kultura

Markéta Pluskalová Dočekalová

Pondělí na LFŠ a šok z jednoho filmu....

Naše tříčlenná skupinka začíná lehce podléhat únavě. Nejsme sami, program je natolik zajímavý, že je vlastně i velmi náročný.

27.7.2011 v 10:32 | Karma: 5,31 | Přečteno: 787x | Diskuse| Ostatní

Markéta Pluskalová Dočekalová

Další den na LFŠ v Uherském Hradišti

Kdo by to řekl, že včera byla neděle. Od pátku, co jsme na Letní filmové škole v Uherském Hradišti, ztratili jsme pojem o čase. Důležité je pouze sledovat program, vybírat si z něj a být včas na místě. Než se člověk naděje, je konec dne a čas, naplánovat další. Co tedy naše tříčlenná skupinka v neděli tady na filmovce vlastně zažila?

25.7.2011 v 20:40 | Karma: 6,60 | Přečteno: 815x | Diskuse| Ostatní

Markéta Pluskalová Dočekalová

Filmovka odstartována!

Svátek pro milovníky filmu byl odstartován. 37. ročník Letní filmové školy v Uherském Hradišti má i letos pestrý a vynikající program. Bohužel i letos myslí jen na zdravé. Handicapovaní to tu mají poněkud složité....

24.7.2011 v 8:10 | Karma: 6,13 | Přečteno: 727x | Diskuse| Kultura

Markéta Pluskalová Dočekalová

Nakupte zboží a přijdete o střechu nad hlavou!

Jak je to možné? Podnikáte-li a jste plátcem DPH, pak velmi snadno. V parlamentu právě leží vládní návrh, podle kterého se každý podnikatel (plátce DPH) při každém nákupu zboží či služeb po 1.1 2011 může dostat do pozice ručitele za DPH, kterou z nějakého důvodu prodávající z tohoto prodeje nezaplatí. Vláda zešílela!

22.11.2010 v 15:42 | Karma: 26,32 | Přečteno: 1942x | Diskuse| Politika

Markéta Pluskalová Dočekalová

Pravda o tom, jak dostanou učitelé....

Myslíte, že v titulku chybí slova "přidáno na platech"? Mýlíte se. Správně by tam spíš mělo stát "nabančeno". A nebo by se možná hodilo článek nazvat "Jak kopnout schopné učitele do zadku!" To je totiž to, co se v letošním školním roce stane.

11.9.2010 v 13:04 | Karma: 41,83 | Přečteno: 13542x | Diskuse| Ostatní

Markéta Pluskalová Dočekalová

Kdo šetří, má ve finále lepší péči!

Naštvalo by vás, kdyby vám lékař předepsal antibiotika jen na tři dni a další až po opětovné kontrole? Kdyby se léky odpočítávaly po pilulkách a nikdy jste nedostali celou krabičku? A co kdyby bylo přesně stanoveno, že k snídani v nemocnici můžete dostat jen dva kusy pečiva a ani o kousek víc? Možná to zní drsně, ale právě díky takovým úsporám má Nizozemí špičkovou zdravotní péči.

10.9.2010 v 1:19 | Karma: 18,19 | Přečteno: 1375x | Diskuse| Ostatní

Markéta Pluskalová Dočekalová

Nekomerční zdravotní připojištění do solidárního systému patří

Běžné pojišťovny odmítají pojistit invalidní občany a lidi starší 65 let, protože jde o komerční subjekty, jejichž cílem je na pojistkách vydělávat. Takové pojištění je však možné nabízet i ve formě nekomerční, což dokazují právě zkušenosti ze zahraničí.

7.9.2010 v 11:50 | Karma: 8,75 | Přečteno: 1411x | Diskuse| Ostatní

Markéta Pluskalová Dočekalová

Pane ministře, zamyslete se, prosím....

Otevřený dopis ministru zdravotnictví ČR. Všichni obyvatelé ČR mají možnost se připojistit pro případ hospitalizace, ovšem s výjimkou dvou skupin - invalidních důchodců a občanů starších 65 let. Ty většinou žádná komerční pojišťovna nepojistí. Bohužel právě tyto dvě skupiny obyvatel bývají nejčastěji hospitalizované.

6.9.2010 v 10:35 | Karma: 46,88 | Přečteno: 25263x | Diskuse| Ostatní

Markéta Pluskalová Dočekalová

Všechno je jinak!

V noci ze soboty na neděli (25. -26.7 2009) jsem na svém blogu publikovala text o právě probíhající Letní filmové škole v Uherském Hradišti. I když jsem akci hodnotila velmi pozitivně, vytkla jsem jí několik nedostatků. Neuvěříte, co se dělo potom!

27.7.2009 v 18:22 | Karma: 10,87 | Přečteno: 1404x | Diskuse| Kultura

Markéta Pluskalová Dočekalová

Filmovka zahájena!

Skvělý program. Pokulhávající organizace. Příjemná atmosféra. Mladá generace. Život do pozdních nočních hodin. Pětatřicetiletá tradice. Téměř sedm milionu dluhů. I tak bychom mohli charakterizovat Letní filmovou školu v Uherském Hradišti, která byla dnes oficiálně zahájena.

26.7.2009 v 3:15 | Karma: 13,45 | Přečteno: 1833x | Diskuse| Kultura

Markéta Pluskalová Dočekalová

Chci vědět, komu adresovat své stížnosti!

Právě proto je mé rozhodnutí jednoznačné – k volbám do Evropského parlamentu rozhodně půjdu.

5.6.2009 v 14:05 | Karma: 14,23 | Přečteno: 1367x | Diskuse| Politika

Markéta Pluskalová Dočekalová

Prague Food Festival

Jeden si říká pivní, druhý gastronomický. Řeč je o Českém pivním festivalu a o Prague Food Festivalu. Jeden jsme si užili, z druhého jsme utekli. Aneb jak to dopadne, když organizátoři nejsou připravení.

31.5.2009 v 0:07 | Karma: 9,09 | Přečteno: 1266x | Diskuse| Ostatní

Markéta Pluskalová Dočekalová

Životu nebezpečné představení

Nedivím se, že mladí lidé vysedávají doma u počítačů a nechtějí chodit do divadla. Divadelní představení pro školy, které jsem zhlédla v teplickém Krušnohorském divadle, by mělo mít přívlastek "dětem nebezpečné". Pravděpodobnost, že po jeho shlédnutí do divadla již nikdy nevrkočí, je obrovská...

28.5.2009 v 23:05 | Karma: 14,28 | Přečteno: 1633x | Diskuse| Kultura

Markéta Pluskalová Dočekalová

Proč by se nejchudší měli mít lépe?

Odpověď je snadná: Aby se ti ostatní mohli mít skvěle.

27.5.2009 v 16:53 | Karma: 26,71 | Přečteno: 2232x | Diskuse| Ekonomika

Markéta Pluskalová Dočekalová

Dejte už Paroubkovi konečně pokoj!

Jiří Paroubek na svém blogu pláče nad tím, jak mu média nedají pokoj. I mne by velmi potěšilo, kdyby mu ho už konečně dala a zapomněla, že nějaký Paroubek vůbec existuje. Je to jediný způsob, jak ho skutečně dostat na lopatky.

24.5.2009 v 20:00 | Karma: 32,51 | Přečteno: 2699x | Diskuse| Média

Markéta Pluskalová Dočekalová

Jak to rád pan Rath?!

Nejsem právník, ale žasnu nad tím, jak si pan Rath poradil s poplatky v krajských nemocnicích. Dle mého názoru bravurně obchází zákon. Dnes tomu všemu nasadil korunu - prý vymění ředitele zdravotních pojišťoven, kteří budou pokutovat nemocnice za nevybírání poplatků. Tomu tedy říkám odvaha! Kdy pana Ratha konečně někdo zažaluje?!

25.2.2009 v 17:33 | Karma: 48,17 | Přečteno: 16464x | Politika

Markéta Pluskalová Dočekalová

Nikdo nám nic nedá. Měl by zvítězit zdravý rozum!

Pro mnoho lidí je „bližší košile než kabát“ a vlastní pohodlí upřednostní před zdravým rozumem. Teď, v době hospodářské krize a blížící se recese, je tato skutečnost mnohem nebezpečnější, než kdy jindy. Budeme náchylnější k uvěření slibům, že nám „někdo něco jen tak dá“.

7.2.2009 v 23:25 | Karma: 32,58 | Přečteno: 1916x | Diskuse| Politika

Markéta Pluskalová Dočekalová

Zakažte blogery, pisálky i kurzy tvůrčího psaní!

Každý bloger si o sobě prý hned myslí, že je spisovatel! Vyučující tvůrčího psaní jsou šarlatáni a bylo by nejlepší zbavit je svéprávnosti a kurzy zakázat. Bláhové pisálky, kteří si myslí, že jednou vydají román, nejlépe izolovat od světa.

7.2.2009 v 12:55 | Karma: 40,05 | Přečteno: 14678x | Diskuse| Kultura

Markéta Pluskalová Dočekalová

Podpora českého filmu?

Které filmy by měl stát podporovat a dotovat? Podle jakých měřítek a kdo by o tom měl rozhodovat? Aneb také vás někdy štve, na co všechno stát přispěl?

6.2.2009 v 17:04 | Karma: 13,99 | Přečteno: 1595x | Diskuse| Kultura
  • Počet článků 22
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4514x
Scenáristka, publicistka a lektorka tvůrčího psaní. Autorka dvoudílné učebnice "Tvůrčí psaní pro každého", provozovatelka webu (a kurzů) pro začínající autory www.scenare.cz. Vystudovala žurnalistiku na FSV UK, čtyři roky žila v Nizozemí a působila jako externí dopisovatel pro oblast Beneluxu. Studovala scenáristiku v USA, byla jednou ze zakladatelek televizního seriálu Ulice a podepsala se pod cca 680 jeho dílů. Momentálně působí jako producentka v producentské firmě. Více na www.scenare.cz