Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Další den na LFŠ v Uherském Hradišti

Kdo by to řekl, že včera byla neděle. Od pátku, co jsme na Letní filmové škole v Uherském Hradišti, ztratili jsme pojem o čase. Důležité je pouze sledovat program, vybírat si z něj a být včas na místě. Než se člověk naděje, je konec dne a čas, naplánovat další. Co tedy naše tříčlenná skupinka v neděli tady na filmovce vlastně zažila?

Původně jsme měli smělý plán, že budeme již v 9 hodin na projekci filmu Přísaha, který je unikátním svědectvím o osobnosti Usámy bin Ládina a o fungování nejvyššího vedení Al-Kajdy. V 8,30 však již bylo jasné, že únava je o něco větší, než jsme čekali a Usáma byl přeskočen?. Den jsme zahájili až cyklem přednášek tzv. Mini FAMU. Na přednášce "To by mohl být film" se představil scenárista a dramaturg, absolvent pražské FAMU, pan Jan Fleischer. Podepsán je pod devíti celovečerními scénáři. Mluvilo se o scenáristice a dramaturgii, o tom, jak vlastně napsat scénář, co je to příběh a o mnoha dalších aspektech scenáristiky a dramaturgie. Diváci měli hodně dotazů, protože jak se zdá, i k nám do České republiky pomalu přichází trend (v západní Evropě a v zámoří běžný), že i mnoho naprostých laiků, kteří nikdy žádnou filmovou školu nestudovali, touží "napsat film". Řeč byla také o tom, jak se učí toto řemeslo ve Velké Británii, kde pan Fleischer působil jako pedagog na universitě a jak se učí právě na FAMU. Na přednášku navazovalo pokračování cyklu spolu se scenáristou a režisérem, pedagogem FAMU, panem Luborem Dohnalem, který principy fungování české filmové školy představil a osvětlil ještě výrazně podrobněji. Zajímavým nápadem bylo představit českou FAMU ze dvou různých pohledů, nejprve z pohledu pedagoga a pak ještě také očima studentky třetího ročníku, Lucie Bokšteflové. V této části mě, bohužel, program trochu zklamal. Od Lucie jsme se toho příliš mnoho nedozvěděli, působila mile, ale velmi ostýchavě a svých osobních zkušeností a názorů sdělila publiku jen minimum.

To, čím je FAMU bezesporu unikátní nejen na domácí scéně, ale také ve světě, je zcela individuální přístup ke každému studentovi (což jako pedagog, který na této škole rovněž působí, mohu potvrdit.) "Jednoho dne student překoná svého učitele, to je úplně normální a musí se s tím počítat. My, pedagogové, je vedeme, pomáháme jim, aby našli sami sebe a dokázali zpracovat svůj umělecký a autorský záměr. A tato spolupráce je často velmi zajímavá i pro nás, i my se dozvídáme velmi zajímavé věci od studentů. FAMU je jiná škola, než většina českých škol. Vztah mezi pedagogem a studentem je tu založen na partnerství a přátelství," řekl Lubor Dohnal a jeho slova Lucie se spokojeností na tváři potvrdila. Školu absolvovalo mnoho, dnes již opravdu slavných, osobností. Konkurence při přijímacím řízení je veliká, ale jak Lubor Dohnal řekl, v počtu přijímaných uchazečů se FAMU v posledních letech přeci jen trochu zlepšila. Zatímco ještě před 15 lety bylo na obor scenáristika a dramaturgie přijímáno 5 studentů, dnes je to přibližně 8 až 9 studentů. Hlásí se jich každoročně přibližně stovka.

Zatímco já se synem (18 let) jsem tedy nedělní dopoledne prožila na cyklu Mini FAMU, kamarádka Věrka šla na projekci filmu "Svět v Miru", jehož režisérem byl opět Andrei Ujică, tedy stejný režisér, který vytvořil i rozsáhlý dokument o rumunské revoluci 1989, který jsme zhlédli v sobotu. O filmu "Svět v Miru" se mluví jako o rumunském remaku "2001: Vesmírná odysea" a pro množství krásných záběrů natočených v kosmu je velmi obdivován. Věrka se vrátila z projekce naprosto unešená a celý den prakticky o ničem jiném, než o tomto filmu, nemluvila. Velmi si chválila také možnost diskuse přímo s režisérem filmu, po skončení projekce. Litovala jen, že si nemohla na projekci zakoupit DVD s nahrávkou tohoto filmu a my jsme jí museli dát za pravdu, že bychom prodej DVD uvítali i u dalších projekcí. Rozhodně jde o inspirativní nápad pro další, budoucí ročníky LFŠ. (Na obhajobu však třeba dodat, že v kině Hvězda jsou obchůdky, kde se řada různých filmů na DVD koupit dá, nabídka však s tituly promítanými na LFŠ nemá přímou souvislost.) Je pochopitelné, že nejnovější filmy takto nabízet nebude možné nikdy, ale třeba zrovna "Svět v Miru" a mnohé další, které jsou na festivalu uváděny, k nim nepatří a možné by to tedy jistě bylo.
Zajímavou zkušeností pro mne bylo i setkání s jedním z účastníků workshopu reportážní fotografie, který mi prozradil své zkušenosti. Syn, který workshop také navštěvuje, mi sice již leccos říkal, ale není nad to slyšet vše ještě i od dalšího účastníka. Oba se v podstatě shodli na tom, že by uvítali, kdyby šel workshop v problematice více do hloubky a byl lépe připraven. Účastník si stěžoval, že například odpověď na otázku, co je to reportážní fotografie a čím se odlišuje od jiných fotek, vlastně nedostal. Inu, to je ta neustálá potíž s výukou uměleckých disciplin, dodávám k tomu já. Někdy může být definování určitých záležitostí velmi složité (tím spíš v několika větách) a kromě toho, třeba je cílem workshopu právě to, aby si na tuto otázku dokázali jeho účastnici odpovědět sami, až po jeho celém absolvování. Sama jsem zvědavá a ráda se nechám překvapit.

Od 15 hodin se naše tříčlenná skupinka vydala na projekci filmu "Habermannův mlýn". Věrka přiznala, že by nikdy na takový film sama nešla. O to větší bylo její překvapení, když zjistila, že se jí film velmi líbil. Režisér Juraj Herz po skončení projekce promluvil ještě i k samotnému divokému poválečnému odsunu Němců, zodpověděl řadu dotazů a také prozradil několik zajímavostí z natáčení. Je obdivuhodné, že tak dobře udělaný film vznikl za pouhých 39 natáčecích dní, a to se ještě štáb po celou dobu natáčení neustále potýkal s deštěm. Habermannův mlýn na mne udělal hluboký dojem, je to film se silným lidským příběhem, výborně řemeslně zvládnutý, se skvělou kamerou a snad ještě lepší hudbou. Svým obsahem navíc vysílá do světa nejednu hlubokou myšlenku, nebo alespoň otázku k zamyšlení. Sledovala jsem při závěrečné diskusi velmi pozorně i osmnáctiletého syna a potěšilo mě, že byl opravdu zaujatý, a to nejen tématem, ale celou diskusí. Fakt, že mají diváci tady na filmovce po skončení mnoha projekcí možnost mluvit přímo s tvůrci filmů a mohou se jich na cokoliv zeptat, považuji za jeden z vůbec nejcennějších. Přitahuje pozornost jak mladé generace, tak i těch o poznání starších.

Den jsem s Věrkou završila koncertem Emira Kusturici a jeho The No Smoking Orchestra. Bohužel, tak, jak jsem se strachovala již v sobotu, potvrdilo se, že si koncert musí účastník "odstát". To mi můj zdravotní stav bohužel neumožňuje, takže jsme lístky prodaly a celý koncert proseděly na lavičce na Studentském náměstí, kde se vše konalo. Pravda, výhled na pódium jsme měly jen z dálky, ale hudbu jsme slyšely po celou dobu velmi dobře. Takže poučení pro příště, tedy alespoň do doby, než začne LFŠ myslet i na handicapované účastníky - lístky na koncerty nekupovat, stačí sedět opodál na lavičce (pokud tedy je to štěstí, že kolem nějaké lavičky jsou).

Syn se ve stejnou dobu vypravil na taneční projekt Davida Doubka - DJ Ventolin. Jaké to bylo, to vám bohužel teď nenapíšu, protože noc strávil syn mimo penzion a měli bychom se za chvíli potkat opět na přednášce z cyklu Mini FAMU. Musím tedy již letět...

Autor: Markéta Pluskalová Dočekalová | pondělí 25.7.2011 20:40 | karma článku: 6,60 | přečteno: 815x
  • Další články autora

Markéta Pluskalová Dočekalová

Dva nováčci určitě přijedou znovu!

Máme spánkový deficit. Jsme plni zážitků a dojmů. Jsme utahaní jako koně a to bez ohledu na to, jestli je nám 40 nebo 18. Taková je zkrátka filmovka, ale stojí to za to!

29.7.2011 v 13:25 | Karma: 5,55 | Přečteno: 1435x | Diskuse| Kultura

Markéta Pluskalová Dočekalová

Pondělí na LFŠ a šok z jednoho filmu....

Naše tříčlenná skupinka začíná lehce podléhat únavě. Nejsme sami, program je natolik zajímavý, že je vlastně i velmi náročný.

27.7.2011 v 10:32 | Karma: 5,31 | Přečteno: 787x | Diskuse| Ostatní

Markéta Pluskalová Dočekalová

Filmovka odstartována!

Svátek pro milovníky filmu byl odstartován. 37. ročník Letní filmové školy v Uherském Hradišti má i letos pestrý a vynikající program. Bohužel i letos myslí jen na zdravé. Handicapovaní to tu mají poněkud složité....

24.7.2011 v 8:10 | Karma: 6,13 | Přečteno: 727x | Diskuse| Kultura

Markéta Pluskalová Dočekalová

Nakupte zboží a přijdete o střechu nad hlavou!

Jak je to možné? Podnikáte-li a jste plátcem DPH, pak velmi snadno. V parlamentu právě leží vládní návrh, podle kterého se každý podnikatel (plátce DPH) při každém nákupu zboží či služeb po 1.1 2011 může dostat do pozice ručitele za DPH, kterou z nějakého důvodu prodávající z tohoto prodeje nezaplatí. Vláda zešílela!

22.11.2010 v 15:42 | Karma: 26,32 | Přečteno: 1942x | Diskuse| Politika

Markéta Pluskalová Dočekalová

Pravda o tom, jak dostanou učitelé....

Myslíte, že v titulku chybí slova "přidáno na platech"? Mýlíte se. Správně by tam spíš mělo stát "nabančeno". A nebo by se možná hodilo článek nazvat "Jak kopnout schopné učitele do zadku!" To je totiž to, co se v letošním školním roce stane.

11.9.2010 v 13:04 | Karma: 41,83 | Přečteno: 13542x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 22
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4514x
Scenáristka, publicistka a lektorka tvůrčího psaní. Autorka dvoudílné učebnice "Tvůrčí psaní pro každého", provozovatelka webu (a kurzů) pro začínající autory www.scenare.cz. Vystudovala žurnalistiku na FSV UK, čtyři roky žila v Nizozemí a působila jako externí dopisovatel pro oblast Beneluxu. Studovala scenáristiku v USA, byla jednou ze zakladatelek televizního seriálu Ulice a podepsala se pod cca 680 jeho dílů. Momentálně působí jako producentka v producentské firmě. Více na www.scenare.cz