Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
D

dino_na_idnes

27. 5. 2009 17:40
Karmu na to,

i když výhrady mám. Ale nejdříve děkuju za článek, který hystericky nekřičí "Paroubek je strašidlo", případně "Tolopánek je strašidlo" - tyto dvě skupiny blogerů jsou totiž stejné a společné mají i to, že by to nikdy nepřiznaly.

Váš článek má podle mě jednu zásadní slabinu - lidský faktor. Existuje cosi jako národní povaha a k té naší patří škodolibost ruku v ruce se závistí, můžeme s tím nesouhlasit, můžeme o tom diskutovat, ale to je asi tak vše, co zmůžeme, jasným důkazem jsou volební preference ČSSD, jejíž kampaň hraje přesně na tuto strunu.

I já jsem pro to, aby poctivě pracující  vykonávající nekvalifikovanou práci žili důstojně a docela se mi líbí i Vaše definice důstojnosti.

Ale už nejsem tak optimistický v tom, že by tím nastal ráj na zemi, stěžování si a pocit ublíženosti a nespravedlnosti je tu příliš silně zakořeněno a na dovolenou k moři se musí, vždyť ten cucák odnaproti tam už byl letos dvakrát.

0 0
možnosti
MPD

Markéta Dočekalová

27. 5. 2009 17:44
Re: Bohatí chydým nic nedluží

To rozhodně ne, nevidím důvod, proč by měli bohatí chudým něco dlužit. Je založen na premise, že aby bohatí mohli zůstat bohatými, musejí být ti nejchudší spokojení alespoň do té míry, aby nevyšli do ulic a nazačali brát "spravedlnost" do svých rukou.

0 0
možnosti
JZ

Vagabundinha

27. 5. 2009 17:15
Chudoba je relativní, nikoli absolutní koncept

Být zámožný není přirozený stav. Přirozená je chudoba a k tomu, aby se z ní člověk vyhrabal, je potřebná tvrdá práce nejen daného jedince, ale zpravidla i jeho současníků a předchozích generací, a také štěstí (narodit se ve správné zemi a době). Nikdo nemá automaticky nárok na to, aby se měl "dobře". Váš článek je, zdá se mi, založen na premise, že ti bohatí chudým něco berou či dluží.

Myslíte, že chudší část české společnosti by byla spokojená, kdyby se měla dejme tomu o 30 % lépe? Já si to rozhodně nemyslím. Maximálně několik týdnů. Potom by si všimli, že mnozí lidé se pořád mají výrazně lépe. Člověk si snadno zvykne na svůj standard a považuje jej za samozřejmost. Žila jsem v několika zemích. K těm nejbohatším patřilo Německo. Nikde jinde jsem nezažila tolik naříkání na poměry a na bídu (!!!). V jedné z chudých zemí, kterou dobře znám, jsou lidé daleko šťastnější, i když kdejaký německý nezaměstnaný se má lépe. Našim nezaměstnaným by zase záviděli třeba mnozí Rumuni.

0 0
možnosti
MM

Dr. MoreBit

27. 5. 2009 17:14
Karma!

R^ Je dobré vidět, že lidé dokážou psát i nezaujaté příspěvky, co mají hlavu a patu.

0 0
možnosti
  • Počet článků 22
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4514x
Scenáristka, publicistka a lektorka tvůrčího psaní. Autorka dvoudílné učebnice "Tvůrčí psaní pro každého", provozovatelka webu (a kurzů) pro začínající autory www.scenare.cz. Vystudovala žurnalistiku na FSV UK, čtyři roky žila v Nizozemí a působila jako externí dopisovatel pro oblast Beneluxu. Studovala scenáristiku v USA, byla jednou ze zakladatelek televizního seriálu Ulice a podepsala se pod cca 680 jeho dílů. Momentálně působí jako producentka v producentské firmě. Více na www.scenare.cz