Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
S

Silvana

12. 9. 2010 22:13
Malé upřesnění

Jen pro pořádek - 5 hodin nadúvazku týdně představuje jen přímou vyučovací povinnost, připočítáme-li i nepřímou vyučovací povinnost, získáme lehce pod deset hodin týdně. Tedy je to měsíčně kolem 40 hodin - tedy cca 5000 Kč opravdu odpovídá zhruba čtvrtině platu pedagoga, který je někde kolem 20000 Kč hrubého.  V čistém je to zhruba 3700 Kč navíc k platu.

Nevidím na té sumě nic tak pobuřujícího a nehorázného jako mnozí zde diskutující.

Jen bych chtěla říct ještě jedno, pokud je takové terno učit - proboha, proč neučíte?

Vystudujte pedagogickou fakultu pokud chcete učit na základní škole, přírodovědeckou nebo filozofickou fakultu, případně odborné inženýrské nebo magisterské studium plus pedagogické minimum, pokud chcete učit na střední škole - a hurá do toho. Budete se flákat za parádní peníze, budete chodit v jednu domů a budete mít prázdniny... Že by vás to nelákalo? Jak je to možné? 8-o

0 0
možnosti
TT

tappat

12. 9. 2010 22:43
Re: Malé upřesnění

presne tak. Jeste mi tu nikdo z tlachalu (kteri tvrdi jak se ucitele jen flakaji za nehorazny prachy a maji ppohodovou praci, ktera vlastne nestoji zadny usili) nebyl schopen vysvetlit, jak je mozne, ze je nedostatek kvalitnich ucitelu, kdyz jde o tak skvelou praci.

0 0
možnosti

dan.s

12. 9. 2010 21:01
Jste si tím opravdu jistý?

Tak a teď ještě tu o Jeníčkovi a Mařence...

0 0
možnosti

Milan_Seliga

12. 9. 2010 20:16
A co teprve lékaři

Lékař v nemocnici je ve stejné platové třídě jako úředník na ministerstvu. Což aktuálně znamená tuším pod 25 tisíc hrubého. Aby se k této částce vůbec dostal tak musí absolvovat minimálně 5 let velice náročného studia a dalších 5 let otrocké práce za minimální mzdu (takzvané "kolečko"), takže ve výsledku nejdřív v 29letech. Což je na práci která vyžaduje jednu z nejtěžších vysokých škol docela masakr (už jen to srovnání že to je stejná třída jako blbý úředník). Nemluvě o náročnosti práce (i víc než 24hodinové směny) a mnohdy se spousto neproplacených přesčasů. Kde budeme brát doktory až ti současní půjdou do důchodu? Už teď spousta mladých odchází pracovat do zahraničí, kde jim za stejnou práci nabídnou víc než pětinásobný plat.

0 0
možnosti

mars777

12. 9. 2010 20:22
Re: A co teprve lékaři

tak tak .... a ak sa nemýlim, tak to štúdium je dokonca 6-ročné ...R^

0 0
možnosti
D

dzeryk44

12. 9. 2010 20:14
???

Za šestnáct hodin přesčasů 5000 je málo.

0 0
možnosti
ZG

uplnej_debil

12. 9. 2010 18:34
Hodinová sazba

Cituji: "Je skutečně důležité, z jakého pohledu jsou příjmy učitelů porovnávány. Jestliže v roce 2002 (z tohoto období existují zpracovaná data a je třeba vidět i to, že od té doby u nás skutečně příjmy pedagogů významně rostly) jsme byli z hlediska ročního příjmu pedagogů na čtvrtém místě od konce mezi sledovanými státy (za námi byly právě Polsko, Maďarsko a Slovensko), pak z hlediska hodinové mzdy jsme se dostali těsně za Nový Zéland a Spojené státy."

To bylo v 2002. Dnes jsou absolutní čísla jiná, ale poměr celkového příjmu vs. počtu odpracovaných hodin je tristní a ve světě nemá srovnání.

http://ucitelskenoviny.cz/obsah_clanku.php?vydani=24&rok=06&odkaz=jake.htm&PHPSESSID=347aa914054b587a4f9747e31110e68a

0 0
možnosti
AL

T_x_y

12. 9. 2010 17:58
problém je jinde

Je otázka, nakolik má výše platu vliv na kvalitu. Výše platu má vliv na to, kolik je zájemců. Na kvalitu má vliv kontrola, která se nekvalitních učitelů dokáže zbavit. V první řadě je třeba, aby bylo možné vytřídit dobré a špatné učitele. Pokud se zjistí, že dobrých učitelů je málo (což je), je namístě zvýšení platu. Samotné zvyšování platu ale problém nevyřeší.

0 0
možnosti
RH

Ubaram

12. 9. 2010 18:57
Re: problém je jinde

Bez kloudného platu ty schopné učitele nikdy nemůžete udržet protože prostě utečou. Rok po škole je fajn. Dva roky už méně. Po třech letech každý "mladý" pochopí, že pokud chce mít rodinu kde nebude dřít rypákem zem tak je lepší dělat cokoli než učitele.

0 0
možnosti

mars777

12. 9. 2010 17:51
neverím vlastným očiam

toľko hlúposti v jednej diskusii som dávno nečítal .... kedy pochopíte, že treba učiteľov poriadne zaplatiť, aby zo školstva neodchádzali najkvalitnejší ľudia? .. že aj tam treba vytvoriť konkurenčné prostredie?

niekto tu nižšie opisoval profesorov v Nemecku a Anglicku ... ale zabudol spomenúť, ako sú tam ohodnotení tí profesori

ja nerobím v školstve, ale jedno viem určite, že tam, kde som a čo som dosiahol, som sa prepracoval bez protekcie vlastnými vedomosťami a aj vďaka dobrým učiteľom, ktorí ma učili na strednej škole a aj na vysokej, učili ma učitelia, ktorí boli uznávaní po celom svete, ktorí mali na konte vynálezy .... a od takých nikto nemôže čakať, že budú robiť za priemernú mzdu ....  a tiež mali viac dovolenky

0 0
možnosti
ZK

SID09

12. 9. 2010 19:02
Re: neverím vlastným očiam

Meleš pátý přes devátý. Učitelů základních a středních škol je dostatek. Ba právě naopak, spousta jich nemůže najít práci, protože se na školách zuby nechty drží ti, co učit kolikrát ani neumí, ale jsou zadobře s ředitelem,/ředitelkou a tito pouze zabírají místo, protože školství se nenaučilo ještě personálně pracovat. Na vysokých školách je jsou podstatně větší možnosti příjmů, zejména pokud jsou učitelé zapojeni do výzkumu, či nejrůznějších evropských projektů. Problém je pouze v tom, že jen 5 % projektů je jakž takž smysluplných a zbytek je jen vyhození peněz oknem. Řeknu vám, že i někteří učitelé na středních školách dostanpou  i na 40 tis hrubýho měsíčně, což není až tak úplně málo. Na vysokých školách je to i víc - záleží v kolika projektech kdo jede. Samozřejmě, že asistent, který dělá na poloviční úvazek je na tom výrazně hůř. !!

0 0
možnosti
C

coj@nato.3

12. 9. 2010 17:41
Seriál Ulice,....

tvůrčí skvost.;-D.....Na kolik dílů si ještě asi tak přijdeme ?

Čím víc dílů, tím je to lepší a lepší.

0 0
možnosti
S

scabies

12. 9. 2010 17:22
ucitele nemaji moc penez

ale taky houby delaji. Pri tom jejich poctu hodin, pri vsech tech prazdninach a volnech atd, nakonec nemaji tak malo. Chapu ze pro zacinajiciho mladeho jsou ty penize smesne, jenze odpovidaji narocnosti te prace. Vzdyt kdo jiny ma 3 mesice dovolene?

0 0
možnosti
T

tak_nevim

12. 9. 2010 17:51
Re: ucitele nemaji moc penez

Musím Vás lehce vyvést z omylu. Většinou nemají učitelé volno, ale musí si vzít na prázdniny dovolenou. O letních prázdninách je současná praxe být vyhozen a znovu přijat, až po prázdninách. Pokud jste někteří nazaregistrovali tak učitelé nevychází pouze s pedagogických fakult, ale i z filozofických a nedej bože z přídovědeckých. Pokud vezmete v potaz náročnost některých oborů a kolik učitelů v dané aprobaci opouští fakulty, tak se nedivím, že je nedostatek kvalifikovaných učitelů. Pokud před Vámi stojí volba jít učit na dobu určitou září-červen, tak raději zvolit jinou práci. Poté nám na školách zůstávají učitelé co nemají o současných trendech ve výuce ani tucha. Nedokážou problematiku přiblížit chápání studenta. A tady je problém. Proč mají učitelé plat podle odučených let?

0 0
možnosti
JP

JVP

12. 9. 2010 17:04
brali by učitelé neplacené přesčasy?

jiní zaměstnanci mají také přesčasy, ale neplacené. Navíc na rozdíl od učitelů nesmí mít další zaměstnání.

Pokud je práce učitelů tak náročná, myslím, že by se neměli "vyčerpávat" přesčasy a raději veškeré své síly vložit do řádné výuky, tak, aby to bylo na vzdělání a výchově dětí vidět.

Osobně si myslím, že práce učitelů je opravdu náročná, špatně ohodnocená a bez spolupráce rodičů  je dosažení výsledků obtížné, ale argumenty autorky jsou podle mě zavádějící až nesmyslné.

0 0
možnosti
  • Počet článků 22
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4514x
Scenáristka, publicistka a lektorka tvůrčího psaní. Autorka dvoudílné učebnice "Tvůrčí psaní pro každého", provozovatelka webu (a kurzů) pro začínající autory www.scenare.cz. Vystudovala žurnalistiku na FSV UK, čtyři roky žila v Nizozemí a působila jako externí dopisovatel pro oblast Beneluxu. Studovala scenáristiku v USA, byla jednou ze zakladatelek televizního seriálu Ulice a podepsala se pod cca 680 jeho dílů. Momentálně působí jako producentka v producentské firmě. Více na www.scenare.cz